Winter 1929
auteur: nb
bron: jaarboek 2019, paginasponsor: Jacco Mantel
De foto’s zijn gemaakt op De Kreupel: een zandbank in De Zuiderzee waar het ijs altijd ging kruien.
Foto’s: G. van der Leek, afkomstig uit de verzameling van Jacco Mantel. Helaas zijn de namen van de hierop voorkomende personen niet te achterhalen.
Vroeger vroor het ’s winters meestal wel een tijdje, maar echt strenge winters waren die van 1891, 1917, 1929, 1947 en 1963. Van de winter van 1929 zijn er veel foto’s, vooral gemaakt door G. van der Leek. Hier enkele foto’s van 2 maart 1929.
Van 1 januari tot 1 april 1929 hield G. Mantel -de vader van Jacco- een dagboekje bij. Het was 2 maart 1929 mooi weer, een oostenwindje en lichte vorst. Dus veel mensen op het ijs van de toenmalige Zuiderzee met z’n eb en vloed en stroming. Gerrit Mantel ging die dag, samen met z’n neef Dirk Mantel Dzn. (D&K), op de schaats naar Marken. ’s Morgens om half 7 vertrokken ze en om half 12 arriveerden ze in Monnikendam. De ijsvlet bracht beide mannen vervolgens naar Marken waar ze -zo staat in het dagboekje geschreven- een uurtje gekuierd hebben. Daarna werd de schaatstocht vervolgd naar Volendam en ook daar kuierden beide heren een uurtje door het dorp. Om 4 uur ’s middags werd Hoorn per schaats bereikt. Gerrit Mantel had het toen blijkbaar wel gehad en nam daar de bus naar Andijk, Dirk Mantel schaatste verder. Beide mannen waren om 6 uur ’s avonds thuis, vermeldt het verslag.
De Kreupel
De (huidige) Kreupel is tussen 2002 en 2004 aangelegd op de bestaande ondiepte. In de 15e eeuw vormde deze ondiepte nog een eiland in de Zuiderzee. Toen de vaargeul Amsterdam – Lemmer uitgediept moest worden, is het zo vrijkomende slib gebruikt om een gebied met zandplaten te maken om watervogels als visdiefjes, dwergsternen en meeuwen een veilige haven te geven in deze visrijke wateren. Voor visdiefjes is het inmiddels de grootste broedkolonie van Europa. In de zomermaanden is het eiland een pleisterplaats voor duizenden zwarte sterns. In totaal is drie miljoen kubieke meter zand op bestaande zandbanken gestort, waardoor een stuk kale grond ontstond waar vogels op kunnen broeden. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.