Zoektocht naar de geschiedenis van Molenweg 8
auteur: Gabrielle Fraanje
bron: Cees Tensen, Gerie Venekamp, Ton Bijl, Westfries Archief, Kistemaker.nl, Jos Kuin, e.a., jaarboek 2025, jaarboek 2022, jaarboek 2015
Garage Buishand
Als je van plan bent een huis te kopen dat deels gebouwd is in 1920 en je dan hoort dat er een garagebedrijf in gevestigd was, gaat niet iedereen denken ‘daar wil ik meer van weten’. Maar voor mij gold dat wel.
Doordat ik de familiestamboom bijhoud en veel op internet speur, wilde ik ook kijken wat ik kon vinden over de Molenweg 8 voordat ik er zou gaan wonen met mijn vriend en dochter.
Tijdens deze zoektocht kwam ik terecht op de website van Kistemaker en op die van Stichting Oud Andijk. Zouden zij meer weten? Het garagebedrijf was in elk geval dat van Piet Buishand en ik vond een interessante luchtfoto van ongeveer eind jaren dertig. Via de website van Oud Andijk kwam ik in contact met Jos Kuin. Hij heeft voor mij een aantal artikelen opgezocht over de Molenweg en Garage Buishand. Maar hij hielp mij ook met informatie te vragen aan bewoners van Andijk die mij, via Jos, verder hielpen met een tijdlijn van eigenaren.
De eigenaren
Mevr. Reinoutje Vriend, weduwe van Jacob Ellerbroek, was de eerste bewoonster. Het pand werd gekocht door haar zoon Jan Ellerbroek (drs. in de wis- en natuurkunde) op 21 juli 1921. In september 1922 overleed Reinoutje en werd 2 december 1922 huis en erf verkocht aan Pieter Buishand, expediteur, weduwnaar van Aaltje de Vries. Buishand vraagt nadien nog vergunning aan om zijn autogarage uit te breiden. Vervolgens verzoekt C. Mantel om ‘Ophoging van de Berging van Paardrijtuigen en Veevoeder – tegenover no. 8 – voor de stalling van auto’s van Buishand. Piet Buishand heeft het garagebedrijf (Volkswagen) tot 1957 gehad. De eerste VW Kever verkocht hij in 1948 aan zijn neef Jacob Broer (Palingpad). Volgens Buishand was deze auto het einde, hij kon hem niet genoeg roemen.
In 1962 kocht R. Venekamp het huis en vestigde er een bloemenwinkel. Hij had samen met Tensen een kassenbedrijf achter het huis. De bloemenwinkel heeft ongeveer zeven jaar bestaan. Nadat Venekamp daarmee stopte, verhuurde hij de grote garage aan Damen Polyester Botenbouw.
Schipper loonbedrijf kocht het pand in 1975 van Piet Venekamp. Hierover is geen verdere informatie bekend. De familie Rood moet het een aantal jaar later hebben gekocht, maar ook hiervan is geen jaartal teruggevonden.
Sjors Schrander, beroep stuurman, kocht het in 1984. Na de scheiding in 1990 bleef zijn vrouw Annie (Maria) Hoonhout er wonen. Later met Peter de Boer, die vanuit de garage auto’s verkocht en repareerde.
In 1998 heeft Annie het pand verkocht aan Ton Bijl en Wilhelmine Vedder en werd het bedrijf Bijl Telecom en glasvezeltechniek B.V. er gevestigd. Dit bedrijf staat tegenwoordig op de Perenmarkt in Zwaagdijk-Oost. De beide garages worden in de jaren erna gemoderniseerd.
In 2023 heb ik het gekocht samen met Bert Been, wij waren toen nog woonachtig in Hoorn.
Bouwtekeningen
Omdat we na de aankoop het woongedeelte wilden moderniseren werd door de aannemer gevraagd naar bouwtekeningen. Een architect in onze familie verwees ons naar het Westfries Archief in Hoorn, waar bouwtekeningen in het archief aanwezig zouden kunnen zijn. Door de aanvraag van de bouw en de verbouwingen in de loop van de jaren, heb ik zo de bouwtekeningen uit de verschillende periodes kunnen krijgen door in het archief foto’s te maken. Daarmee kon ons familielid weer aan de slag om tekeningen te maken voor de aannemer.
De slogan van Piet Buishand: ‘Een VW voor iedere man’
Junkjournal
In het Westfries Archief bleek er ook een persoonlijk archief van Piet Buishand aanwezig te zijn. Hij had alle contracten bewaard waarmee hij van vracht- naar personenvervoer ging en uiteindelijk zijn autobedrijf begon. Daarnaast vonden we er ook nog wat pagina’s met oude foto’s en briefhoofden. Voor iemand die boeken maakt van oude materialen en foto’s was de vondst van die documenten natuurlijk geweldig (dit worden’ junk journals’ genoemd). Ik besloot dan ook een journal te maken waarin de foto’s van de documenten een plaats zouden krijgen. Wat ik toen nog niet wist, was dat ik tijdens de verbouwing heel veel verschillende soorten behang tegenkwam. Soms vier lagen dik. Voorzichtig heb ik die los gemaakt en delen ervan ook verwerkt in het junk journal. Dit journal heeft, na de verbouwing, een mooie plaats gekregen in het huis.
Het is mooi om de geschiedenis van je huis zo terug te zien en ik ben blij dat er best wat bewaard is gebleven. In elk geval doe ik altijd zoveel mogelijk een oproep om niet zomaar alles weg te doen en te bewaren voor mogelijk volgende eigenaren. Ik houd mij in elk geval aanbevolen voor eventuele vondsten die interessant voor mij kunnen zijn.