Dreigend gevaar voor polder het Grootslag in 1945
auteur: onbekend
bron: Genootschap voor de geschiedenis van de Wieringermeer, eigen archief Jaap L. v.d. Gruiter, jaarboek 2018.
Februari 1945:
de Duitse bezetter bereidt een grote inundatie (onderwater zetting) van het westen van Nederland voor. De provincies Noord- en Zuid Holland, Utrecht en Zeeland lopen groot gevaar. Het waterpeil van het IJsselmeer wordt hoog gehouden en er zijn springstoffen aangebracht bij diverse sluizen, poldergemalen en elektrische installaties. Deze springstoffen, onontplofte Engelse en Amerikaanse vliegtuigbommen, werden op twee plaatsen in het dijklichaam van de Wieringermeerdijk aangebracht. Het voorwerk daarvoor was gedaan door bij een razzia in Schagen opgepakte Nederlanders.
Op 17 april 1945 om 12:15 uur bliezen de Duitsers de Wieringermeerdijk op, op twee dichtbij elkaar gelegen punten, enkele kilometers ten zuiden van Den Oever. Bijna negen uur eerder was een begin gemaakt met het informeren van de bevolking. Het water stroomde de Wieringermeer in, eerst nog vrij langzaam maar allengs sneller en sneller. Uiteindelijk stond het water daar, al naar gelang de hoogteligging van de grond, een halve tot ruim vijf meter boven het maaiveld. Omdat de kans bestond dat ook polder Het Grootslag onder water gezet zou kunnen worden, werd het bericht hiernaast in maart 1945 onder de bevolking van Andijk verspreid:
Op Zeugweg 32 woonde tijdens de onderwaterzetting de familie Suidgeest. Het was de eerste boerderij vanaf haven Oude Zeug, jachtbouwer Jongert en de Noorderdijkweg. Het water stond daar tot aan de dakgoot. Vader Suidgeest heeft enkele dagen na de inundatie vanuit een bootje op zijn manier een groot gat in het dak van de boerderij gemaakt. Zo kon hij nog wat privéspullen uit de woning halen. Zoon Jan Suidgeest heeft in oktober 2017 afscheid genomen van de Regioparochie Wervershoof waar van hij vanaf 1979 de pastor was.
Gelukkig is het onder water zetten van polder Het Grootslag niet doorgegaan en was begin mei 1945 de oorlog afgelopen. En in de Wieringermeer is niemand bij de inundatie verdronken. Ook het meeste vee kon op tijd worden geëvacueerd. Op de Wieringermeerdijk werden in de loop der tijd de kadavers van een paard, zesentwintig stuks rundvee en twee varkens verzameld en op een terrein bij Oude Zeug begraven.
Indirect waren er wel slachtoffers. De Wehrmacht en de Landmacht controleerden iedereen bij de uitgang van de polder en pakten daar negenentwintig mensen op waaronder een van de leiders van het verzet, A.C. de Graaf. Deze is dezelfde dag bij Sijbekarspel vermoord. Daarnaast kwam tijdens de evacuatie een moeder uit Middenmeer met haar negen dagen oude baby om door kogels van een Engelse jager nabij Schermerhorn.
Eind april 1945 volgde de Mededeling van de Watersnood-commissie
De boerderij van de familie Suidgeest in de Wieringermeer 1945.
Foto fam. Suidgeest.
Gezicht op de Gereformeerde kerk in Wieringerwerf kijkend langs de Meeuwstraat.
© Copyright foto: Niestadtcollectie Zijper Museum.