De boerderij van Brander – Dijkweg 281 – Andijk
auteur: onbekend
bron: Dirk Spijker, Jan van der Gulik (Oud Andijk in beeld, dl. 3), Jos Kuin.
De oorspronkelijke boerderij van Brander. Op het erf: Cees Brander met -waarschijnlijk- vrouw en zoon.
Volgens een lijst van inwoners uit 1816 woonde hier Pieter Brander. Het kadaster vermeldt in 1832 dat de boerderij eigendom is van Gerrit Brander Pz (1749-1831).
Cornelis Brander sticht in 1871 een nieuw huis op de plek waar niet eerder een huis heeft gestaan: het kleine arbeidershuisje links tussen de boerderij en de dokterswoning van (later) J. Huls.
In 1909 is de boerderij afgebroken en werd op dezelfde plaats een nieuwe gebouwd. Tijdens de bouw hiervan is de foto hiernaast gemaakt.
Op de foto het vierkant en ook de waterkelder die nog boven de grond staat. De nieuwe boerderij is kleiner van opzet dan de gesloopte boerderij en is in 1920 verkocht aan Bertus van der Oord (overleden in 1925). Van der Oord had een kleinschalige veehouderij en bakkerij. Toen was er dus reeds een bakkersoven in de boerderij aanwezig. Op die plek hebben ook de kinderen Dieuwertje, Cor en Dirk gewoond. Cor is in 1922 als bakker verder gegaan in de huidige woning van Piet de Boer aan de Dijkweg. In 1927 trouwde Dirk van der Oord met Trien Dol. Zij woonden in de boerderij waar Dirk een klein tuindersbedrijf runde. Later zijn Dirk en Trien naar het Buurtje verhuisd en hebben daar jarenlang de bekende winkel Van der Oord-Dol gehad.
Latere bewoners van de boerderij waren Henk Waning, Gerrit Meijles, Meindert Nota, John Reed en Cecile Denis. In de loop der tijd is aan de binnen- en buitenkant nogal wat verbouwd en gewijzigd. Eind 2015 kopen Rob en Agnita de Wit-Kager de boerderij met 1.70.70 ha grond en bouwen er aan de westkant een schuur bij. Bij de grondige renovatie is één van hun eerste wapenfeiten het terugplaatsen van de voordeur op de plek waar deze hoort. De boerderij was op Monumentendag 2017 te bezichtigen.
Het vierkant van de nieuwbouw van de boerderij van Brander.
De nieuwbouw gereed. Op de ronde schoorsteen is het jaartal 1909 ingemetseld. De voordeur is later weggehaald en dichtgemetseld en deze deur is hergebruikt bij de stolpwoning Munnekay 5.