Biografie Gerrit de Vries 1903 – 1992
auteur: Jacob Jonker
bronnen: Jaarboek 2012, Westfriesland in de jaren 40/45, 1983 Comité 1940-45 te Hoorn, Interview met de zoon Siet de Vries
Wie was Gerrit de Vries? Hij werd geboren in Andijk in 1903 als zoon van Sietse de Vries en Klaasje Buishand en is overleden in 1992. Zijn vader was een goede tuinder en op Andijk West. Een van de eerste ‘bollenbouwers’. Ze woonden achtereenvolgens in de Bakkershoek, op de Geuzenbuurt en vanaf 1914 op het einde van de Bakkerstraat.
Alhoewel Gerrit alleen lagere school had doorlopen, ontwikkelde hij zich snel tot iemand die begon mee te denken en mee te praten en heeft hij later altijd geprobeerd om zich verder te ontwikkelen. Hij was getrouwd met Marie Dol, dochter van timmerman/aannemer Dirk Dol en Klaasje (‘Ka’) Groot. Gerrit was in de twintiger en dertiger jaren lid van de Esperantoclub en hij had veel affiniteit met het antimilitarisme. Naderhand is Gerrit communist geworden en sloot hij zich aan bij de CPN (Communistische Partij van Nederland).
Sport was ook deel van zijn leven. Zo heeft hij aan ‘slingerbal’ gedaan, een enigszins op rugby lijkende sport, gekolfd en verder gymnastiek bij Turnlust. Daarvan is hij later voorzitter geweest. Hij was ook de eerste trainer van de in 1928 opgerichte voetbalclub AVV Andijk. In de oorlog heeft Gerrit de Vries in het verzet gezeten, waarbij hij zich bezighield met o.a. illegale verspreiding van ‘De Waarheid’, plaatsing van onderduikers en de voedselvoorziening en distributie voor de onderduikers.
Gerrit was net als zijn vader een goede ‘bouwer’ en heeft zelfs voor de oorlog tulpen geteeld in het westen van Noord-Brabant omdat daar volop verse bollengrond beschikbaar was. Naderhand heeft hij samen met zijn zoon Siet een fruittuin gehad, naast de voetbalvelden van AVV. Inventief als Gerrit was, heeft hij samen met de zeer vakbekwame smid Louw de Graaf en timmerman Jaap van Doornik, beiden van het Buurtje, plant-, rooi- en sorteermachines geconstrueerd voor de bloembollenteelt. Deze machines heetten ‘Vriga’, een samentrekking van De Vries en De Graaf. Ze werkten zeer goed, maar aangezien er geen patent op aangevraagd was, gingen anderen er al snel met hun ideeën vandoor.
Na de oorlog kwam Gerrit de Vries in de Noodraad terecht en naderland in de gemeenteraad. Een flink deel van de Andijker bevolking wilde Gerrit de Vries eigenlijk als wethouder zien en velen zelfs als burgemeester, maar door de confessionele meerderheid in de raad (ARP en KVP) is hier niets van gekomen. In die periode en ook begin zeventiger jaren was de CPN met 2 raadsleden vertegenwoordigd in de raad. Dit betekende dat een kleine 20% van de Andijkers op deze partij stemde. Gerrit de Vries was namens deze partij ook lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.
Van de standsorganisatie ‘Hollandsche Maatschappij van Landbouw’ was Gerrit voorzitter van de afdeling Andijk en bestuurslid van de Stivas. Uit dien hoofde heeft hij in de voorbereidingscommissie voor de ruilverkaveling van de polder Het Grootslag gezeten en daarin is door mannen als o.a. Gerrit de Vries en wethouder Cornelis Kuin, Dirk Essen uit De Streek en gedeputeerde Dick Laan ontzaglijk veel werk verzet om werkelijk tot uitvoering van de verkaveling te komen. Zo vergde onder meer de hardnekkige tegenstand van de actiegroep ‘structuurbehoud’ veel hoofdbrekens. Terecht dat later deze mannen door het vernoemen van een weg in de verkaveling een brok erkenning hebben gekregen voor hun vele werk. De Gerrit de Vriesweg loopt vanaf Cultura naar de Grootslagweg.
Naast het vele werk dat Gerrit de Vries voor de gemeenschap heeft gedaan, heeft hij altijd veel proberen te doen voor kleinere tuinders; met advies en hulp was hij hun zoveel mogelijk ter wille. We kunnen wel stellen dat hij een sociaal bewogen mens is geweest.
Genoemd kan ook nog worden zijn werk als voorzitter van de buitendijkse zwemvereniging De Stroom. Ze hadden achter dijk een eigen kleedgelegenheid op de plek waar tegenwoordig de Buurtjeshaven is gelegen.
Verder was hij medeoprichter en naderhand bestuurslid van de Vereniging Vrienden van Oud Andijk, medeoprichter van de Bridgeclub Andijk, onvermoeibaar ijveraar voor behoud en restauratie van de Buurtjeskerk, voortrekker van de bouw van Cultura en ongetwijfeld zal ik nog wel het een en ander zijn vergeten.
Gerrit de Vries en zijn gezin woonden achtereenvolgens op Buurtje 28, Kleingouw 122 en vervolgens weer op Buurtje 28.