De beroepsvisserij
auteur: J. Bootsman
bron: jaarboek 1979
Hoe lang in Andijk al aan beroepsvisserij gedaan is, weet ik niet, maar wel herinner ik mij dat tussen 1910 en 1925 op twee plaatsen in Andijk dit beroep nog werd uitgeoefend en wel in de Bakkershoek en op het Buurtje.
Daar waren buiten de dijk enkele stellingen gebouwd, waaraan de vissersscheepjes meerden.
Ik herinner me nog enkele namen van families, Broer en Bruin, die op ansjovis visten. Met hun kleine bootjes gingen ze in de namiddag hun netten schieten en haalden die in de vroege morgen weer op. De ansjovissen moesten uit de netten worden gepeld, een werkje dat ook door kinderen gedaan kon worden. Als school- jongen heb ik dat dan ook vaak gedaan. En als je goed gewerkt had, kreeg je een stuiver, waarvoor je bij Ellerbroek een stuk zoethout kon kopen. Alleen je kleren stonken dan verschrikkelijk naar vis en als ik thuis kwam, kreeg ik van moeder de wind van voren.
Niet alle jaren waren de vangsten goed en de prijzen behoorlijk. Dan werd ook op haring en schol gevist, maar daarvoor had je andere netten nodig en dat kostte geld.
In de nabijheid van de Buurtjeshaven heeft zelfs een zoutkreet gestaan, waar de vis werd gezouten en voor vervoer klaargemaakt. Ook herinner ik me dat in de Bakkershoek een visdrogerij stond die het eigendom was van burgemeester Groot.
Hoe het in de visdrogerij precies toeging, weet ik niet, maar het kon er verschrikkelijk stinken tot grote ergenis van de hele buurt. Aan de buitenkant van de dijk was nog meer te beleven. Daar kon je nog echt hengelen, naar geep, puitaal, knorhanen en bot. En bij eb kon je ook wel eens bottrappen. In die tijd kon je in’t haringseizoen een tal (200 stuks) heerlijke haring voor drie gulden kopen en te drogen hangen aan de zonzijde van de schuur of ze in een groot vat roken. En lekker dat ze waren! Maar na de afsluiting is dat alles verleden tijd. De Buurtjeshaven werd een jachthaven en het Span in de Bakkershoek een recreatieterrein.
Als iemand nog iets kan vinden wat met die visserij te maken heeft, dan zal ons museum dit graag overnemen.