Veldnamenonderzoek
auteur: H. de Greeuw
bron: jaarboek 1986
Kaart van 1866 waarop de slootnamen zijn aangegeven. Deze kaart komt uit het archief van Jos Kuin.
Hoewel het verzamelen van veldnamen voor mij een werk van jaren is geweest wil dat nog niet zeggen dat ik een compleet beeld heb verkregen. Er zullen zeker mensen zijn, die als zij dit doornemen, ontdekken dat er namen ontbreken. Ik hoop dat zy dan zo vriendelijk willen zijn om contact met mij op te nemen.
Verder is het van belang dat U iets weet van de wijze waarop men bij het kadaster de percelen nummert. In 1832 is Andijk in zijn geheel kadastraal opgemeten en in kaart gebracht. De gemeente Andijk viel in drie secties uiteen: A, B en C, De oorspronkelijke nummering in sectie A liep van 1 tot en met 742 en werd in een logische volgorde aangebracht. Zo ook in sectie B van 1 tot en met 704 en sectie C van 1 tot en met 1181.
Deze oorspronkelijke nummers worden minuutnummers genoemd. Zodra er sprake is van een mutatie, een gedeelte van het minuutnummer A 189 wordt verkocht bijvoorbeeld, dan komt dit minuutnummer 189 te vervallen en ontstaan twee nieuwe nummers, in aansluiting op het laatst gebruikte nummer. In sectie A zouden dan dus de nummers 743 en 744 de laatste nummers zijn; op de kaart vormden de minuutnummers 188, 189 en 190 oorspronkelijk een doorlopende reeks. Nu wordt 189 er uitgelicht en er komen voor in de plaats 743 en 744.
Deze methodiek wordt consequent volgehouden. Het heeft tot gevolg dat het er op de kadastrale kaart, wat betreft de nummering, na verloop van jaren uitziet of er met willekeur is gewerkt.
U weet nu echter wat de achtergrond is. Toen kwam de stormramp van 1916. Die had tot gevolg dat er langs de dijk 625 stukjes grond, huizen en gedeelten water verkocht, c.q. onteigend, moesten worden. Hierdoor vond men het nodig om heel Andijk opnieuw op te meten. Dat hield in dat man de scties A, B. en C volledig liet vervallen. Men begon met nieuwe secties D, E en F, elk beginnend met beginnend met 1 en doorlopend tot en met respectievelijk 1193, 929 en 2. Hierop kwamen uiteraard weer alle mutaties. Dit is zo gebleven tot de ruilverkaveling in de jaren-zeventig, waarbij vrijwel alles weer vervallen is en men nogmaals startte met nieuwe secties en wel K en L, elke beginnend met 1. De nummering die wij bij ons onderzoek betrokken, in onderstaande lijst weergegeven, is die van de secties D, E en F, dus qua tijd tussen de stormramp van 1916 en de Ruilverkaveling.
tussen Kleingouw, Molensloot en de dijk
tussen Molensloot en Foemersloot
tussen Foemersloot en Melksloot
tussen Melksloot en Hoeksloot
tussen Hoeksloot en Boedesloot
tussen Boedesloot en Langedeelsloot
tussen Langedeelsloot en Vierhuizersloot
tussen Vierhuizersloot en Reinderhoeksloot
tussen Reinderhoeksloot en Kathoeksloot
tussen Kathoeksloot, Hardegrondsloot, Weidsloot, Leuvesloot en Hogesluissloot
tussen Hogesluissloot, Kerkesloot en Bokkesloot